Tuesday, July 04, 2017

Brioni danas

Nastojim da na ovom blogu izrazim svoje misljenje o dogadjajima, ljudima, okolini... U isto vrijeme se trudim da ne podlegnem izazovu kojem su mnogi podlegli na fezbuku pretjerujuci u postavljanju slike sa svojih putovanja i upadajuci u zamku malogradjanstine koja je nama balkancima, priznali mi to ili ne, prilicno bliska. Slika, jedna za drugom sa razlicitih mjesta, bez osmislenog komentara, bez poruke, objasnjenja, price koja je dopunjuje nije nista drugo nego primitivizam i malogradjanstina. Stoga ne objavljujem ni svoje slike, ni utiske sa nekih od putovanja iako bih o njima imao sta reci. Mozda i pretjerujem u tome, ali ovako se bolje osjecam, jer ono drugo mi je odvratno. 
Jedan od izleta koji ipak ne mogu precutati je posjeta Brionima zato sto ova posjeta potice na razmisljanje, budi mnoga, pomalo i oprecna, osjecanja.
Koliko god se u vecini Hrvatske, Srbije i ponekim drugim dijelovima bivse nam domovine trude da Tita prikazu kao diktatora, izroda, zlocinca i ne znam sta sve jos... u Istri, kojoj pripadaju i Brionska otocja, na kojima je Tito provodio dobar dio svoga radnog ali i onog drugog vremena, svakodnevno organizuju turisticke posjete ovom otocju. Prije par dana, ukrcali smo se u jedan od brodica koji svakodnevno po desetak puta dnevno prevoze turiste iz Fazane, Pule, Rovinja... Dan oblacan, prijeti kisom, idealan da se iskoristi za neki ovakav izlet na nekada najpoznatije otocje Jadrana.   
Moj prvi utisak je da su na Velikom Brijunu zgrade, hoteli, asfaltirani puteljci kojima se polagano krecu vozici prepuni turista, sumarci, travnjaci, golf teren, zooloski vrt... da je sve to pomalo zapusteno i ne odrzava se onako kako bi trebalo. Pitam se zasto je to tako, da li je razlog ekonomski ili politicki. Gledam tu gomilu turista, pocinjem brojati, racunati koliki je dnevni prihod samo od ulaznica... pa odustajem, jer dobro je i ovako. Da se, ne daj boze, to otocje nalazi negdje drugo, samo malo juznije na primjer, mozda bi taj arhipelag bio zatvoren i sklonut od javnosti jer ga je koristio "diktator" koga danas krojaci nove istine preziru. 
Foto izlozba slika Josip Broz Tito na Brionima potvrdjuje istinu koji krojaci nove istorije bivse nam domovine ne mogu promijeniti. 
Uz prihvatanje da je u tom sistemu bilo propusta i velikih i malih, koji se svakako mogu pripisati i Titu, ne moze se nijekati da smo imali predsjednika koga smo postovali i mi i svijet. Na Brione su Titu dolazili svi drzavnici ili poznati umjetnici svijeta koje je on pozvao. Znao ih je dostojanstveno primiti i ugostiti. Nije licio na ove danasnje koji samo sto javno ne ljube dupeta trecerazrednih svjetskih politicara, sekretara kabineta i izgledaju kao pajaci pred svjetskim politicarima - pajaci kojih se svako normalan stidi. Slike potvrdjuju da je Tito dostojanstven na tim slikama, da je gospodin koji se sa respektom ali  kao ravnopravan partner odnosi prema bilo kom svjetskom drzavniku. Izlozba na Brionima potvrdjuje ono sto je istinito, da je tu potpisana Brionska deklaracija koja je bila temeljni dokument o osnivanju svjetskog pokreta nesvrstanih koji je privukao sve zemlje "treceg" svijeta i da je Tito bio nezvanicni vodja tog pokreta, da je Jugoslavija bila postovana zemlja i u "trecem svijetu" ali i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, jer nije puzila kako to cine danas njeni ostaci.  Uostalom, neka izbor slika koje postavljam potvrde ono o cemu govorim. A vi sami zakljucite za sebe onako kako vi to dozivljavate i osjecate. 














No comments:

Post a Comment